Kanfanar je malo mjesto smješteno na jugozapadnom dijelu poluotoka Istre na 275 metara nadmorske visine, udaljen od mora svega 8 km ( Limski kanal ). Tijekom godine prevladava blaga mediteranska klima s ugodnim temperaturama ljeti i blagim zimama. Kanfanar je danas sjedište istoimene općine u kojoj živi oko 600 stanovnika. Razvio se u 17. stoljeću kada su se ovamo doselili stanovnici susjednog Dvigrada. U centru mjesta, na trgu M. Zelka nalaze se: trgovina, ambulanta, pošta, uredi turističke zajednice i sjedište općine.

Kanfanar Croatia
Sv. Jakov Kanfanar - istarski vol

Kanfanar je poznat i po pučkoj fešti Sv. Jakova koja se slavi zadnje subote u mjesecu srpnju, a najatraktivnije zbivanje za proslave Jakovlje je smotra istarskog vola – boškarina. Takvom smotrom mještani su dali svoj doprinos spašavanju autohtone pasmine istarskog goveda kojemu je prijetilo izumiranje. Povorka s volovima kreće sa sajmišta kroz mjesto do vage gdje se mjeri težina volova, a na obližnjoj oranici ocjenjuje se poslušnost volova i demonstrira se oranje pomoću pluga koji vuku volovi u paru ili sami. Na kraju se nagrađuje najteži, najposlušniji i najljepši vol. Uz smotru volova za Jakovlju se još održava i bogat sportski i kulturno umjetnički program koji traje nekoliko dana, a sve završava uz glazbu i ples do ranih jutarnjih sati u središtu Kanfanara –„na placi“.

Dvigrad je sigurno najvažnija kulturna baština cijelog područja općine Kanfanar. To su ruševine jedinstvenog grada, iz povijesnih izvora poznat kao Moncastel koji se zajedno s kaštel Parentinom spominju kao Duo Castra ( DueCastelli ili Dvigrad ). Dvigrad je danas spomenik kulture i omiljeno izletište svim posjetiteljima. Ovdje među ruševinama drevnog srednjevjekovnog grada možete spoznati kako je izgledao jer se i danas tamo mogu vidjeti ostacikamenih kuća, trgova i ulica unutar zidina. U središtu se nalazi crkva sv. Sofije koja se obnavlja. Sanacija Dvigrada započela je 1997.god i još uvijek traje. Nekada je u Dvigradu živjelo dvije tisuće stanovnika,a potpuno je napušten u 17. st kada su se njegovi stanovnici isrpljeni ratovima, kugom i malarijom preselili u obližnji Kanfanar. Svake godine u mjesecu lipnju i srpnjuu Bazilici Sv. Sofije u Dvigradu održava se međunarodni festival i koncertiranokršćanske glazbe gdje dolaze svjetski glazbenici i zborovi glazbom oživiti Dvigrad. U rujnu se održava i svečana sjednica Općine sa bogatim kulturnim sadržajima.

Dvigrad Croatia
Kaštelir Croatia

Kaštelir je prapovijesni lokalitet koji se nalazi između Kanfanara i Vidulini, a smješten je zapadno od crkve Sv. Agate, iznad Drage. Tu se nalazi špilja i nekoliko izvora“ žive“ vode. Izvori su bili presudni za osnutak naselja jer se iz njih snabdijevalo stanovništvo šire okolice Kanfanara.
U okolici Kanfanara postoji još mnogo špilja i jama koje se istražuju, a u kojima su pronađeni ostaci života iz prapovijesti. Jedna od takvih je i Romualdova špilja koja se nalazi u području Limskog kanala i od izuzetne je kulturno povijesne vrijednosti. Špilja je snabdijevalo stanovništvo šire okolice Kanfanara. Stanište kolonije velikog šišmiša i endemičnog romualdovog špiljskog trčka. Špilja je dugačka 105 metara i unutar špilje nalaze se nekoliko dvorana s ukrasima, ulaz u špilju visok je 47 cm, a špilju je moguće posjetiti od lipnja do listopada.
Za one koji vole penjanje i strme stijene u blizini Kanfanara pronaći će dvije uređene staze za sportsko penjanje. Jedna se nalazi na kraju Limskog kanala poviše ceste, a druga iznad Dvigrada na sjevernoj strani Drage.
Za sve ljubitelje prirode koji žele istraživati pješice ili biciklom, oko Kanfanara, naići će na razgranatu mrežu putova i staza koje vode do najljepših skrivenih kutaka unutrašnje Istre. U općini postoji više od 30 km obilježenih biciklističkih staza koje vode prema obližnjim mjestima, Dvigradu, Limskom kanalu, Baratu, Žminju, Savičenti..